Sri Keshava Vrata

In de maand wanneer de zon zich in Mesha rasi (Het sterrebeeld Ram) begeeft, en het nieuwe jaar volgens vele kalenders aanvangt, begint Keshava Vrata; één maand lang dient men de zintuigen te beteugelen en te trachten meer toegewijde dienst te doen. Dit jaar begint Sri Keshava-vrata op 14 april en zal eindigen op 15 mei 2014. Gedurende deze tijd naar gelang de zomer nadert, dienen toegewijden Tulasi Devi door voortdurend water te gieten via een overhangende druppelpot en Sri Vrinda Devyastakam (glorificatie van Sri Vrinda Devi) te zingen terwijl men de ghee lamp offert. Tulasi devi is één van de meest belangrijke en prominente persoonlijkheden binnen de Krishna-bewustzijn beweging .

In de vorm van een plant zuivert en voedt ze in deze wereld iedereen die met haar in contact komt–door haar water te geven, om haar heen te lopen, haar blaadjes aan Krishna te offeren, door haar glories te chanten, door haar arati te verrichten, en door simpelweg aan haar te denken.

Het wordt ook Salagram en Tulasi Jala-dan genoemd, aangezien sommige toegewijden samen met Tulasi devi ook water over Salagrama sila’s van de Heer gieten.

De pot die gebruikt wordt heeft een klein gat in de bodem waarin een stukje katoen wordt gestopt. Er kan van alles gebruikt worden, zoals kusa gras of een Tulasi takje, maar met een stukje katoen is het makkelijker om het watervolume aan te passen. Er kan Kamfer in het stukje katoen worden gedaan, en er kan geurolie en bloemen in de pot worden gestopt zodat er een lekkere geur doorheen komt. Dit festival wordt gedurende de hele maand van Vaishak gevierd, van de ene dasami naar de volgende.

Srila Gurudev legt uit:
“Waarom is Tulasi zo dierbaar aan Sri Krishna? Zij regelt de vogels, pauwen, nikunja’s (afgezonderde bosjes), bloemen, geuren en alles gerelateerd aan nikunja-seva en srngara-rasa, en aldus dient ze Krishna en Radha. Ze zorgt er ook voor dat alle gopi’s een ontmoeting hebben met Krishna. Ze dient vooral Srimati Radhika door prachtige omgevingen en kunja’s (bosjes) te maken voor Radha en Krishna waarin Ze elkaar kunnen ontmoeten. Radha en Krishna worden door haar bestuurd. Daarom, als zij een verzoek maakt aan Radha en Krishna ten behoeve van iemand, en tegen Hun zegt, “Wees alstublieft genadig voor die jiva, maak hem gekwalificeerd om Jullie te dienen,” zullen Radha-Krishna haar onmiddellijk aanhoren.

Daarnaast heeft zij zelf de macht om die jiva zoals haarzelf te maken. Wij kunnen Vrinda-devi niet zien, omdat ze transcendentaal is, maar hoewel transcendentaal, is ze naar deze wereld gekomen in de vorm van Tulasi-devi. Je dient te weten dat zijn diezelfde Tulasi-devi is die in de vorm van de plant is. Wij zien haar in de vorm van een plant, maar ze is geen plant. Ze kan al onze ziektes en problemen wegnemen en, erg genadig zijnde, kan ze ons geschikt maken om Sri Radha en Sri Krishna te dienen.

Sri Advaita Acarya las dit vers in Gautamiya Tantra:

tulasi-dala-matrena
jalasya culukena va
vikrinite svam atmanam
bhaktebhyo bhakta-vatsalah

[Sri Krishna, die erg hartelijk is richting Zijn toegewijden, verkoopt Zichzelf aan een toegewijde die Hem slechts een tulasi blaadje en een palm vol water offert.]

Als je bhakti, zuivere toegewijde dienst, wil verrichten, tracht dan deze leer te begrijpen.
als je Krishna wilt dienen, bidt dan eerst om Tulasi te dienen. Als je een erg goede, mooie vrouw of echtgenoot wil, kun je dat ook krijgen door haar genade. Als je Krishna-prema wil, giet dan simpelweg water op haar, maar niet zoveel water dat ze zal sterven. Probeer haar te dienen.”

Hoewel we nooit volledig de glories van Tulasi Devi, een eeuwige metgezel van Heer Krishna, kunnen beschrijven, geven de geschriften ons een hint over de waarde van het aanbidden van haar. Zoals de Padma Purana verklaard: iemand die ten overstaan van Tulasi aanbidding verricht, herinnert, plant, houdt, of kirtana ten overstaan van Tulasi verricht, verbrandt alle zondige reacties en bereikt spoedig het verblijf van Heer Krishna.

No comments yet.

Leave a Reply