Dipavali (Het Lichtjesfestival)

Dipavali (Het Lichtjesfestival)

door Srila Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaja

Srila Gurudeva, Srila Narayana Gosvami Maharaja, leidt de toegewijden op die dag altijd ‘s avonds naar Manasi Ganga om daar ghi lampjes te offeren ter herinnering aan deze gunstige dag. Hij is nog steeds met ons, alle pelgrims daarheen leidend, voortdurend zijn discipels en volgelingen uit het duister halend en ze in het licht van bhakti brengend.]

Varsana, Vrndavana: 12 October, 1996

Vraag: Waarom vieren we Dipavali, en in welke gemoedstoestand wordt het gevierd door Vrajavasi’s?

Srila Narayana Gosvami Maharaja: Dipavali betekent een tijd van blijdschap. Toen Heer Rama Ravana versloeg en Ayodhya bereikte, werd daar een groot Dipavali festival gehouden. Sri Vamanadeva wou Bali Maharaja bedriegen. Hij bedroog hem niet; Hij gaf juist Zijn genade, hoewel het leek alsof Hij Bali Maharaja aan het bedriegen was. Toen Bali Maharaja een zegening werd aangeboden door de Heer, verzocht hij Heer Vamanadeva, “Blijf altijd in mijn huis.” Op deze manier werd de Heer zelf bedrogen. Heer Vamana was erg blij, en Hij stemde in om daar voor altijd te blijven. Uit grote vreugde vroeg Bali Maharaja toen aan al zijn metgezellen om een Dipavali festival te houden; dat was de eerste Dipavali. Toen Krsna Duryodhana had verslagen en terugkeerde naar Dvaraka, werd daar ook een Dipavali gevierd.

Heer Krsna Zelf, samen met Moeder Yasoda, Nanda Baba en alle andere Vrajavasi’s, kwamen hier en vierden dit festival met hun eigen handen. Met andere woorden, zij zelf offerden dipa (een aangestoken stukje katoen gedrenkt in ghi) en
leverden vele andere diensten.

Divali betekent ook ‘licht’. Als er geen bhajana van Krsna is, dan is er duisternis, en in het Krsna Bewustzijn is er licht. Wij vieren deze ceremonie teneinde het duister op te geven en om het licht van bhakti, zuivere toewijding, te brengen. Dit is dezelfde viering. Ware vreugde komt van het spelen van karatala’s en mrdanga’s. Als men dit hoort, en als maya het hoort, gaat maya onmiddellijk weg. Sri Caitanya Mahaprabhu bracht de sankirtana beweging naar deze wereld om maya te verdrijven. Sri Krsna en Sri Caitanya Mahaprabhu doen dit Zelf, en wij dienen te trachten Hen te volgen.

No comments yet.

Leave a Reply