Deze zeldzame menselijke geboorte

Door:  Srila Bhaktivinode Thakur

Hoewel de menselijke levensvorm de meest zelfzame mogelijkheid is om tot spirituele  volmaaktheid te komen, treur ik bitter om mijn aardse leven, omdat ik verzuimd heb Krishna te dienen. Aan wie kan ik mijn treurige verhaal nu vertellen?

Terwijl ik trouwde en zo in de verstrikking van het familie leven terecht kwam, verkwiste ik mijn tijd. Ik heb nooit blijvend voordeel gekregen, maar slechts ellende viel mij ten deel.

Wat is dit voor een wereld? Het lijkt allemaal op een grote show van illusie. Omdat ik me aangetrokken voel tot zo’n wereld, gaan de dagen zinloos voorbij.

Als dit lichaam dood neervalt, wat zal dan van mij blijven? Op dat moment zullen zelfs mijn zonen en andere geliefden me geen vreugde kunnen geven.

Ik werk elke dag hard als een ezel, maar waarom eigenlijk? Ik word nog steeds omringd door zoveel illusies.

Ik verspil elke dag met zinloos werk en de nacht met slaap. Nooit denk ik eraan dat de medogenloze dood elke moment voor mijn neus staat.

Ik eet lekkere dingen, kijk en doe wat ik wil. Nooit denk ik eraan dat ik op een dag mijn lichaam zal moeten opgeven.

Maar eigenlijk wordt mijn arme hart voortdurend geplaagd door zorgen, hoe ik mijn lichaam, huis en gezin moet onderhouden. Al deze zorgen nemen mijn verstand weg.

Ooh, Ooh!
Nooit komt het in me op dat al deze dingen tijdelijk zijn. Wat zal er van mijn aardse rijkdom overblijven als ik mijn leven verlaten heb?

Als mijn lichaam naar de crematie grond gebracht wordt, zal het daar roerloos liggen. Dan zullen gieren en andere dieren een feest hebben.

Alle honden en hyena’s zullen opgetogen zijn en zullen een groot feestmaal van mijn lichaam maken.

Zie toch wat de bestemming van het stoffelijke lichaam is. Alle rijkdom van mijn materialistische leven, zoals mijn familie en vrienden, hebben allemaal dezelfde bestemming.

Daarom adviseer ik degenen die een gezond verstand hebben om de illusie van maya op te geven en de spirituele discipline te beoefenen die devotie tot Sri Krishna tot gevolg heeft, want dit is de eeuwige waarheid.

No comments yet.

Leave a Reply