Islam en Boeddhisme over vlees eten

Islam

Profeet Mohammed: ” Vermink geen wilde beesten”. ” Een ieder die vriendelijk is voor lagere schepselen, is vriendelijk tegenover zichzelf.”

De Koran, surah 6, vers 38 zegt dat dieren op aarde evenals vogels beschouwd moeten worden als mensen.

Koran, surah 5, vers 96 zegt dat het jagen verboden is voor pelgrims. De gelovige moet bewust blijven van zijn plichten tegenover Allah, voor Wie iedereen zal moeten verschijnen.

Boeddhisme

Boeddha stelde het principe van ahimsa, geweldloosheid, en het vegetarisme in als de twee fundamentele stappen op weg naar zelfvenverkelijking. In de Dhammapada zegt Hij: “Laat de discipel zich onthouden van het eten van vlees, om gruwelen tegenover levende wezens te vermijden… het voedsel voor de wijzen is dat wat gegeten wordt door de sadhu’s (heiligen); en dat is geen vlees…. In de toekomst zullen er dwaze mensen zijn die beweren dat Ik het eten van vlees toestond en er zelf ook aan deelnam, maar Ik heb niemand toegestaan vlees te eten, Ik sta niemand toe vlees te eten en zal niemand toestaan vlees te eten, in welke vorm dan ook, op welke manier dan ook en waar dan ook; het is iedereen onvoorwaardelijk verboden.”

Iemand die voor zijn eigen zogenaamd genot andere levende wezens, die ook verlangen naar geluk, doodt of straft, zal geen geluk vinden na de dood.— Dhammapada

Een mens wordt heilig genoemd omdat hij mededogen heeft voor elk levend wezen. — Dhammapada

 

No comments yet.

Leave a Reply