Bhakti Yoga Center Ekadasi Kalender 2019

Ekadasi komt twee keer in de maand voor, namelijk op de elfde (eka = 1, das =10) dag na elke volle en nieuwe maan. Elk jaar wordt een Vaisnava-kalender gepubliceerd waarin o.a. de Ekadasi-data en tijden om het vasten te breken staan vermeld.

Er zijn drie aanbevolen manieren waarop we Ekadasi kunnen volgen:
1 door slechts één keer per dag de Ekadasi-maaltijd te nuttigen;
2 door helemaal te vasten van voedsel maar wel water te drinken;
3 door helemaal te vasten en die dag zelfs geen water te drinken (nirjala).

De volgende ochtend wordt het vasten op de aangegeven kalendertijd gebroken door granen te eten (zie kalender).

Ook al raakt men door het volgen van Ekadasi bevrijd van allerlei soorten terugslagen van zondig handelen, het basisprincipe van Ekadasi is niet dat we alleen maar vasten, maar dat we onze aantrekking tot Krishna vergroten. De werkelijke reden achter het vasten op Ekadasi is dan ook om de behoeften van het lichaam tot een minimum te beperken, en om deze reden vermijdt men ook het knippen van de nagels en haren. Ook samskara’s zoals de huwelijksceremonie en conceptie van een kind worden vermeden op ekadasi. We kunnen meer tijd maken voor toegewijde dienst aan Heer Krishna, door Zijn heilige namen te chanten of andere gelijksoortige activiteiten te verrichten. Het beste dat we kunnen doen op vastendagen is aan het spel en vermaak van Krishna te denken en constant te luisteren naar Zijn heilige naam.”De heilige dagen zoals Janmastami en Ekadasi zijn de moeder van devotie voor de toegewijden die ze respecteren.”

Voor meer informatie bezoek onze Ekadasi website: http://ekadasi.nl

No comments yet.

Leave a Reply