Uitnodiging Kartika Bhishma Panchaka zondagsprogramma 10 november 2019 van 14:00 uur – 17:00 uur

De laatste 5 dagen van de maand Karttika staan algemeen bekend als de Bhishma Panchaka of de Vishnu Panchaka.  Bhisma Pitama vastte op deze vijf dagen en maakte zich klaar om zijn leven op te geven.

In de Hari BhaktiVilasa wordt gezegd dat als men daartoe in staat is, men moet vasten van bepaalde voedingsmiddelen tijdens de Bhishma-panchaka voor het plezier van de Heer.  Het vasten moet beginnen met het herinneren van Bhismadeva op de Ekadasi-dag (vrijdag 8 november 2019) en moet eindigen op Purnima (dinsdag 12 november 2019 ). In de Padma Purana wordt gezegd dat iemand de Heer behaagt en geestelijke vooruitgang maakt door dergelijke  simpele boetedoeningen.

Het is noodzakelijk om bewust te zijn van het feit dat men alle voorschriften  van cāturmāsya correct kan naleven, maar als bhakti voor Bhagavān niet wordt nageleefd, wordt alles volkomen zinloos, zoals het levenloze lichaam.

In de Bhavisya Purana staat dat “Degenen die het Caturmasya seizoen doorloopt zonder inachtname van religieuze geloften, ascese en het chanten op de japa, dient hoewel hij leeft als een dode beschouwd te worden.”

Het offeren van de gemakken des levens wordt tapomaya-yajna genoemd. Er zijn anderen die verschillende vormen van mystieke yoga beoefenen, zoals het Patanjali-systeem (om op tegaan in de existentie van het Absolute) of hatha-yoga of astarcga-yoga (voor bijzondere volmaaktheden). En sommigen reizen alle heilige bedevaartsplaatsen af. Al dergelijke praktij­ken worden yoga-yajna genoemd – offeren teneinde zich een specifieke, materiële volmaaktheid te verwerven.

Er zijn er ook, die zich toeleggen op het onderzoek van de verschillende takken der Vedische literatuur, met name de Upanisads en de Vedanta-sutra’s, of de sankhya-filosofie. Al dit soort offers wordt svadhyaya-yajna genoemd of offer-aktiviteiten op studie gebied. De yogi s die zich getrouw met al deze verschillende soorten offers bezighouden, streven allen naar een hogere levenspositie.

Het Krsna-bewust­zijn echter is een andere zaak, omdat het rechtstreeks dienen van de Aller­hoogste Heer inhoudt. Daarom is Krsna-bewustzijn een bovenzinnelijke aangelegenheid.”

Voedingsmiddelen waarvan men moet vasten: Aubergines, tomaten, loki, parmal, urad dahl, honing, soja,  sesamzaad, mosterdzaad, sesamolie  en mosterdolie.

Wij nodigen hierbij iedereen van harte uit op zondag 10 november 2019, om onze santsang tijdens de Bhisma Panchaka bij te wonen in onze Bhakti Yoga Center aan de  Sigrid Undsetweg 300 te Rotterdam Ommoord van 14:00 uur tot 17:00 uur.

No comments yet.

Leave a Reply