Sri Madvacarya

evam parampara-praptam
imam rajarsayo viduh

Zo werd de allerhoogste wetenschap van geestelijk leraar op leraar ontvangen en zo ontvingen de heilige vorsten haar. BG 4.2

Madhva werd geboren in Pajakshetra, Karnataka, Zuid India en verliet zijn lichaam in 1319 in Udupi in de Antantaan tempel. Als jongen werd hij Vasudeva genoemd, maar na zijn initiatie heette hij Pruna Prajna(of Preksha). Toen hij 10 – 12 jaar oud was, nam hij sannyasa (de onthechte levensorde) en werd hij Ananda Tirtha genoemd.

Madhva is de grondlegger van de leer van tattva-vada of suddha-dvaita-vada (zuiver dualisme), dat alle doctrines van het monisme (eenheidsleer) bestrijdt door te stellen dat er 5 typen van dualismen te onderscheiden zijn, namelijk: 1. Ziel en God, 2. Ziel en Ziel, 3. Ziel en Stof, 4. God en Materie, 5. Materie en Materie.

Madhva schreef 42 boeken, waaronder een commentaar op de Bhagavad Gita, die hij aan Vyasadeva te Badarikasrama voorlegde.

No comments yet.

Leave a Reply