Geachte heer/mevrouw,
Aanvaardt a.u.b. onze nederige eerbetuigingen.
Alle eer aan Sri Guru & Gauranga!
De Bhakti Holland Mridanga cursus leert u hoe te spelen op de mridanga, karatals, en zang. De lessen worden wekelijks gehouden.
(Dinsdag 19:00 uur in Rotterdam en Zondag 19:00 uur in Den Haag – adressen zie SAT-SANG)
Ook zullen er speciale lessen voor kinderen worden georganiseerd.
We gebruiken voor de cursus het boek Leer Mridanga in twaalf maanden van Bablu Das Prabhu*.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DeJmWwe3_3I[/youtube]*
Bablu Prabhu werd geboren in Godrumadvipa (Navadvipa) in een Vaisnava familie. Vanaf jonge leeftijd leerde hij mrdanga spelen van de beste Vaisnava muzikanten in West-Bengalen. In de vroege dagen van de Mayapura Project speelde hij de mrdanga terwijl Srila Prabhupada Jaya Radha Madhava zong. Hij was de Gurukula mrdanga leraar van 1982 tot 1995 en is nu de Gurukula mrdanga leraar in Iskcon Vrindavana. Hij is een meester in de gaudiya vaisnava muziek tradities van Srinivasa Acarya en Narottama dasa Thakura. Hij geeft onderricht in de authentieke gaudiya vaisnava mrdanga stijl zodat deze klassieke (Gaudiya Vaisnava) stijl van muziek behouden blijft.
Wat is een Ahimsa mridanga?
Een hoogwaardige mridanga waarvan het leer niet afkomstig is van de slachthuizen. De huid wordt uitsluitend verzameld van koeien die hun lichaam verlaten door een natuurlijke dood. Op zorgvuldige wijze worden er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het leer niet afkomstig is van geslachte koeien. Deze huid is dan natuurlijk verwerkt – zonder chemicaliën of zout. Het leer wordt gegeven aan een ambachtsman, die kiest voor de beste delen van de huid (het leer van de hoofd voor de kleine kant van de mridanga en het leer van de buik voor de grote kant van de mridanga) en maakt mrdangas met een geluid van ongeëvenaarde kwaliteit. Klei wordt gebruikt voor mrdangas omdat dit de beste resonantie geeft. De mrdangas zijn uitsluitend vervaardigd uit natuurlijke materialen. Elk mrdanga is voorzien van een band en insteekhoes. Mridanga dient men niet verticaal te laten rusten op de grond, mede omdat dit een negatief invloed heeft op het geluid (ook omdat het niet respectvol is en de mrdanga Heer Balarama representeert).
Omdat er geen chemicaliën of zout worden gebruikt voor de behandeling en het behoud van het leer, is het effect van temperatuur en vochtigheid op het leer geringer. Door alleen met de beste delen van de huid de trommels te vervaardigen, wordt de kwaliteit van het geluid, de duurzaamheid van de band en koppen verhoogd. Dit betekent minder frequent de koppen veranderen.
Waarom enkel Ahimsa mridanga’s in de tempels gebruiken?
In India worden duizenden koeien dagelijks geslacht, niet voor het vlees, zoals velen zouden verwachten, maar voor hun huiden. Soms worden er grote afstanden afgelegd (te voet), soms dagenlang, en zijn de koeien bij aankomst ziek en uitgehongerd (op zijn zachtst gezegd) voordat ze genadeloos gedood worden. Veel van de koeienhuiden worden gekocht door mrdanga ambachtslieden (omdat deze makkelijker te verkrijgen en goedkoper zijn). Voor elk mrdanga die door iemand gekocht wordt, is een koe voor zijn huid naar een slachthuis gebracht.
De Ahimsa Mridanga heeft bijzondere kenmerken zoals bepaalde afmetingen voor de lengte van de trommel en breedte van de koppen, en wordt afgestemd volgens de toon van een paar zuivere karatals. De combinatie van de luide heldere geluid van de rechterkant en de zachte, diepe en majestueuze geluid van de linkerkant creëert een zeer prachtig geluid. Als deze mridanga in kirtan wordt gespeeld raakt Krishna en Zijn toegewijde aangetrokken!
Is de Mridanga een klassiek instrument?
Bladzijde 13-14 Leer Mridanga in twaalf maanden door Bablu Das:
Veel mensen spelen met tabla of dholak slagen op de mrdanga, maar de mrdanga heeft zijn eigen specifieke matra’s en mantra’s. De tabla is geen Gaudiya Vaisnava instrument en komt oorspronkelijk niet uit een bonafide spirituele Sampradaya. Hoewel het een ingewikkelde speeltechniek heeft, kan deze niet vergeleken worden met de mridanga. De dholak, een houten trommel van vergelijkbare grootte en vorm als de mridanga is tegenwoordig populair India. Het is ook geen klassieke instrument en beschikt niet over een standaard systeem van matra’s.
Sommige mensen denken ten onrechte dat de mrdanga een gewone instrument is. Op de tabla is de maximale lengte van een tala (ritme) zestien matra’s (slagen). Op de mrdanga, kan de tala veel langer: sommige zijn achtentwintig, vierenveertig, zesennegentig, honderdenvier matra’s, enzovoort. De lange melodieën, samen met de woorden van de liederen, vertellen het spel en vermaak van Krishna. Deze kennis kan enkel komen van een gekwalificeerde leraar.
Tot ziens op de cursus!
Damodar Dasa, tel. 0622993188