Geboorte en kindertijd

Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Maharaja werd geboren op 19 februari 1921 op de dag van amavasya (nieuwe maan). Hij verscheen in een hoog ontwikkelde en gerespecteerde brahmana-familie in het beroemde dorp Tivaripura in het Boksar- district van Bihar. Tivaripura was gelegen aan de oever van de heilige rivier de Ganges, maar deze heeft sindsdien haar loop veranderd en ligt nu op enige afstand verwijderd. Tivaripura is een dorp waar alleen brahmanen wonen; iedereen is er geleerd en welvarend. Het gebied is befaamd als de plaats waar Heer Ramacandra en Visvamitra Muni kwamen en de demon Taraka doodden.

De naam van Tridandisvami Sri Srimad Bhaktivedanta Naryana Maharaja in zijn purvasrama was Sriman Narayana Tivari. Zijn vaders naam was Pandita Balesvarnatha Tivari en zijn moeders naam was Srimati Laksmi Devi. Beide ouders waren vroom, liefdadig, waarheidslievend en bovenal Vaisnava’s van de Sri Sampradaya. De bewoners van de nabijgelegen dorpen hadden grote achting voor ze.

Zijn ouders gaven hem de naam Sriman Narayana. In de toekomst zou deze naam bekendheid krijgen. Iedereen noemde hem echter Bholanatha, omdat hij als kind zeer vredig was..

In zijn kindertijd gaf hij blijk van een bijzondere aantrekking tot dharma; hij chantte altijd uit zichzelf de naam van Bhagavan, zonder daartoe enige opdracht of aanwijzing te hebben ontvangen. Als kind had hij vele malen de gelegenheid om zijn vader te vergezellen om aan kirtana en pravachana-bijeenkomsten deel te nemen.

Thuis werd er gelezen uit het Srimad-Bhagavatam, de Gita, Mahabharata en andere geschriften, en de jongen luisterde er graag en met groot geloof naar. In feite leerde hij het Ramayana, de Mahabharata en andere verhalen volledig uit het hoofd. Niet voor niets zegt men: “Komende gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit.”

2 Responses to Geboorte en kindertijd

 1. marketing business August 25, 2014 at 11:48 am #

  Hey there just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  browsers and both show the same outcome.

 2. Executive Suites Inc San Francisco September 25, 2014 at 10:46 am #

  Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding
  skills so I wanted to get advice from someone with
  experience. Any help would be greatly appreciated!

Leave a Reply