Het is vandaag de verschijningsdag van Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja, onze param gurudeva. Hieronder een mooi stuk over hem.
Sri Gaudiya “acarya kesari” om visnupada asttotara-sata Sri Srimad Bhakti Prajnana Keseva Gosvami Maharaja is de tiende in de lijn na Sri Chaitanya Mahaprabhu. Als opvolger van jagad guru Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada was hij de steunpilaar binnen de Sri Brahma-Madhava-Gaudiya Vaisnava Sampradaya’s bhagavata-guru-parampara.
Nadat jagad-guru Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada in aprakata lila ging, ontstond er een extreem duistere periode binnen de Gaudiya Math in India. Vele sannyasis en brahmacaris werden tegenstrijdig aan bhakti en namen afstand van hun verantwoordelijkheden. Geleidelijk verlieten ze de Gaudiya Matha en begonnen ze met het oprichten van eigen mathas en mandiras. Velen van de matha bewoners kozen weer voor het gezinsleven. De uitgave van verschillende spirituele bladen en tijdschriften zoals de Harmonist kwam tot stilstand. Ook het printen van boeken aangaande suddha bhakti kwam stil te liggen. Ook stopte de predikactiviteiten van suddha bhakti in de dorpen en steden. Het proces van tridandi sannyasa begon ook te verdwijnen. In 1940 ontmoette Vinoda Brahmacari (Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja) bij de oevers van de Ganga Sri Vamsi Dasa Babaji Maharaja. Vamsi Das Babaji Maharaja was altijd geabsorbeerd in bhajana en bhava seva van Sri Sri Radha-Govinda. Zelfs gevorderde vaisnavas konden zijn activiteiten en de uitingen van zijn gemoed niet begrijpen. Vele verheven vaisnavas hunkerden naar de darsanas en instructies van Babaji Maharaja. Toen Babaji Maharaja Sri Vinode Biharji zag, raakte hij geplezierd en gaf hem vele instructies en zegen voor suddha-bhakti.
Hierna, op 7 april 1940, op de dag van aksaya trtiya stichtte Sri Vinoda Bihari Brahmacari de Gaudiya Vedanta Samiti in een huurhuis in Calcutta. Op dat moment waren daar pujyapada Abhaya Caranavinda (Svami Maharaja), Sripad Sajjana sevaka Brahmacari (Srila Vamana Maharaja), en vele andere vaisnavas aanwezig. Sri Vinoda Bihariji kondigde daar aan dat we via de Sri Gaudiya Vedanta Samiti suddha bhakti-de boodschap van Sri Gaurangadeva- over heel de wereld gaan prediken.Na het heengaan van zijn gurudeva, Srila Bhaktisidanta Prabhupada, zag Sri Vinode Bihari Brahmacari een droom waarin zijn gurudeva tegen hem zei: “Vinoda aanvaardt sannyasa,” en hij kreeg sannyasa van hem, waarbij bhakti Saranga Gosvami de jaya-dhvani reciteerde: “Kesava Maharaja ki jaya!” waarna hij wakker werd. Voordat hij sannyasa aanvaarde, had Srila Bhakti Raksaka Sridhara Maharaja hem vele malen verzocht om de unieke concepten van Srila Bhaktisidanta Prabhupada te beschermen. Toen Sri Vinoda Brahmacari merkte dat al zijn godsbroeders dezelfde mening deelden, aanvaarde hij op 5 september 1941 sannyasa van parama-pujyapada Srila Bhakti Raksaka Sridhara Maharaja in Katwa, dezelfde plek waar Srimad Mahaprabhu sannyasa had aanvaard. Srila Bhakti Raksaka Sridhara Maharaja was dierbaar aan Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada en diende hem met overgave. Srila Bhakti Raksaka Sridhara Maharaja was een transcendentale dichter en een filosoof van spirituele onderwerpen. Na sannyasa kreeg Sri Vinoda-bihari de naam tridandi-svami Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Maharaja. Na het aanvaarden van sannyasa begon Srila Bhakti Prajnana Kesava Maharaja te reizen en heel krachtig te prediken in vele gebieden van India en veroverde hij de harten van de menigte door zijn verklaringen van sri nama tattva en weerlegde hij de mayavada, impersonalisme, door zijn krachtige logica en bewijzen uit geschriften. Hij vestigde suddha bhakti door de verklaringen uit de tiende canto van Srimad Bhagavatam en Vedanta-sustras. Nadat hij succesvol was geworden in zijn predikwerk, organiseerde hij in 1942 opnieuw Sri Nawadwipa parikrama en de gezamenlijke viering van de verschijningsdag van Sri Gaura. Op deze dag nam hij de gelofte de innerlijke verlangens van zijn meest vereerbare gurudeva, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada, te vervullen namelijk:
– het vestigen van de drukkerij
– het opnieuw organiseren van Sri Nawadwipa Dhama Parikrama
– het prediken van de boodschap van devotionele literatuur
– het beschermen van de verschillende vormen van etiquette (regels en bepalingen)
– en het opnieuw vestigen van de verloren pelgrimsplaatsen.
Tijdens zijn manifestatie heeft hij zijn gelofte met succes volbracht en vervulde hij de diepste verlangens van Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada. In 1952, op de dag van Sri Gaura-purnima, gaf Srila Bhakti Prajnana Kevava Gosvamai Maharaja tridandi-sannyasa aan: Sri Sajjana-sevaka Brahmacari, Sri Radhanatha Das Adhikari en Sri Gaura-Narayana Dasa Adhikari. Na het aanvaarden van sannyasa werden hun namen respectievelijk: tridandi-svami Sri Srimad Bhaktivedanta Vamana Maharaja, tridandi-svami Sri Srimad Bhaktivedanta Trivikrama Maharaja en tridandi-svami Sri Srimad Bhaktivedanta Narayana Maharaja. Pujyapada Sri Abhaya Caranaravinda was de Godsbroeder van Srila Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja en sinds 1922 waren ze heel intiem met elkaar verbonden. Sri Abhaya Caranaravinda was een eersteklas filosoof, schrijver en spreker. Nadat Sri Abhaya Caranaravinda in 1959 afstand nam van zijn gezinsleven, aanvaarde hij sannyasa van om visnupada Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaja in Sri Kesavaji Gaudiya Matha. Na het aanvaarden van sannyasa werd hij Srimad Bhaktivedanta Swami Maharaja. In 1965 ging Srimad Bhaktivedanta Swami Maharaja naar Amerika en richtte in korte tijd ISKCON op en predikte hij over de hele wereld de boodschap van Sriman Mahaprabhu. Ook publiceerde hij devotionele literatuur zoals de Bhagavad Gita, Srimad-Bhagavatam en Sri Caitanya caritamrta in vele talen van de wereld.
Sri Srimad Bhakti Prajnana Kesava Gosvami Maharaj ki jaya!