Mahaprabhu is een praktische onderwijzer

“De geboorteplaats van krsna-bhakti is sadhu-sanga. En het is de hoofdtak van krsna-prema. Als je associeert met een premi-bhakta, wie Krsna in zijn hart heeft vastgebonden met het touw van liefde, wie Krsna draagt in zijn hart – Als je zijn genade krijgt zal je krsna-prema ontwikkelen.

Mahaprabhu is een praktische onderwijzer. Ondanks dat hij Krsna zelf is, kwam hij als sadhu-guru om bhakti te onderrichten, in de gemoedsgesteldheid van een bhakta. Wat was hij aan het doen wanneer hij in Jagannath Puri verbleef? Hij was altijd met zijn twee meest intieme toegewijden Raya Ramananda en Svarupa Damodara Gosvami.

In Vraja-lila zijn zij Lalita sakhi en Vishakha sakhi. Zij zijn Svarupa Damodara en Raya Ramananda in Gaura-lila. In Jagannatha Puri was Mahaprabhu altijd met hun. Hiermee geeft hij het voorbeeld dat we altijd in de associatie van zulke intieme premi-bhaktas moeten zijn.

Krsna zegt:

mad-bhakta pujyabhyadhika sarva-bhutesu man-matih

‘Aanbidding dat geofferd wordt aan mijn dierbare toegewijden is groter dan aanbidding geofferd direct aan Mij’.

En Mahaprabhu heeft dit voorbeeld gegeven in zijn leven; Hij is altijd met zijn intieme metgezellen, Svarupa Damodara Gosvami en Raya Ramananda.”

– Srila Gour Govinda Gosvami Maharaja, 14 februari 1994, Bhubanesvara, India

No comments yet.

Leave a Reply