Nityananda kirtans

Sri Nityananda Nistha

“Vast vertrouwen in Heer Nityananda”
door Srila Narottam DasThakur

nitai-pada-kamala, koti-candra-susitala
je chayay jagata juraya
heno nitai vine bhai, radha-krsna paite nai
drdha kori dharo nitair paya (1)

De lotusvoeten van Heer Nityananda zijn meer verkoelend dan miljoenen manen, en hun schaduw verlost het universum. O broeder, zonder zo’n genadige Heer Nityananda kan men Radha en Krishna niet bereiken. Houd daarom de voeten van Heer Nityananda stevig vast.

se sambandha nahi ja’r, brtha janma gelo ta’r
sei pasu boro duracara
nitai na bolilo mukhe, majilo samsara-sukhe
vidya-kule ki koribe tara (2)

Degenen die geen relatie ontwikkeld hebben met Heer Nityananda leven voor niets. Zo’n persoon kan vergeleken worden met een zondig dier. Deze mensen spreken nooit over Heer Nityananda, terwijl ze geabsorbeerd zijn in het zogenaamde plezier van de materie. Hoe kunnen hun waardeloze educatie en hoge afkomst hen redden?

ahankare matta hoiya, nitai-pada pasariya
asatyere satya kori mani
nitaiyer koruna habe, braje radha-krsna pabe
dharo nitai-carana du’khani (3)

Verdwaasd door het valse ego vergeet men snel de lotusvoeten van Heer Nityananda, terwijl men leugen voor waarheid aanneemt. Als Nityananda genadig is, kan men Radha en Krishna in Vraja bereiken. Houd je daarom vast aan de lotusvoeten van Heer Nityananda.

nitaiyer carana satya, tahara sevaka nitya
nitai-pada sada koro asa
narottama bodo dukhi, nitai more koro sukhi
rakho ranga-caranera pasa (4)

De lotusvoeten van Nityananda zijn de belichaming van de hoogste waarheid en hun dienaren zijn altijd eeuwig. Vestig daarom altijd je hoop op de lotusvoeten van Nitai. De ongelukkige Narottam bidt: “O Nityananda, maak me gelukkig door me dicht bij uw lotusvoeten te houden.”

“Nityananda, de juweel van alle goede kwaliteiten”
door Srila Locan Das Thakur

nitai guna-mani amar nitai guna-mani
aniya premera vanya bhasailo avani (1)

Heer Nityananda is de kroonjuweel van alle bovenzinnelijke kwaliteiten. Hij heeft een vloedgolf van Goddelijke liefde teweeg gebracht waarin de wereld verdrinkt.

premer vanya loiya nitai aila gauda-dese
dubilo bhakata-gana dina hina bhase (2)

Heer Nityananda heeft de vloedgolf van extatische liefde naar Bengalen gebracht, bij Zijn terugkeer vanuit Puri. Deze vloedgolf heeft de verzamelde toegewijden ondergedompeld en de zondaars en wanhopigen verdronken.

dina hina patita pamara nahi bache
brahmara durlabha prem sabakare jace (3)

Heer Nityananda biedt vrijelijk deze Goddelijke liefde aan, ook aan de zondaars, wanhopigen, gevallen en schurken die er niet naar verlangen. Deze prema is zelfs voor Heer Brahma moeilijk te verkrijgen.

abaddha karuna-sindhu nitai katiya muhan
ghare ghare bule prem-amiyar ban (4)

De oceaan van genade was niet toegankelijk, maar Heer Nityananda heeft er een gat in geslagen, zodat een golf van Goddelijke liefde van huis tot huis kan stromen.

locan bole mora nitai jeba na bhajilo
janiya suniya sei atma-ghati hoilo (5)

Locana Das roept: “Wie Heer Nityananda nog nooit gediend heeft, terwijl hij van Hem weet en over Hem gehoord heeft, is een doder van zijn eigen ziel.”

Nadiya Godrume

“Op het eiland van Godruma in Nabadwip”
door Srila Bhaktivinode Thakur

nadiya-godrume nityananda mahajan
patiyache nama-hatta jivera karan (1)

Op het eiland van Godruma in Nabadwip dham, heeft de goedgeefse Heer Nityananda de marktplaats van de heilige Naam geopend, ter verlossing voor de gevallen zielen.

(Sraddhavan jan he, Sraddhavan jan he)
prabhur agjay, bhai, magi ei bhikha
bolo krsna, bhajo krsna, koro krsna-sikha (2)

O gelovige mensen! O gelovige mensen! O broeders, op last van Heer Gauranga smeek ik dit van jullie: Zing Krishna’s Naam, eer Hem, en leer over Hem.

aparadha-sunya ho’ye loha krsna-nama
krsna mata, krsna pita, krsna dhana-prana (3)

Wees voorzichtig geen overtredingen te maken, en herhaal enkel de heilige Naam van Krishna, die Je ware moeder en vader is en de ware schat van je leven.

krsnera samsara koro chari’ anacar
jive doya, krsna-nama, sarva-dharma-sar (4)

Geef al je onjuiste gedrag op en volbreng je wereldse taken in relatie met Krishna. Het zingen van Krishna’s heilige Namen en het tonen van mededogen aan alle levende wezens is de essentie van alle religies.

No comments yet.

Leave a Reply